About Salvador Pozo

Born in Madrid, Spain in 1968, Salvador Pozo moved to the Netherlands in 1996, building his career as a professional international fashion photographer.

His name represents a passion for perfection. Stylish, charming, feminine, dramatic describe his work, both in the commercial and editorial arenas.

Specialities: Bridal & evening fashion, jewelry & watches, make-up and beauty, editorial & commercial. Studio or location photography for major and minor

Dutch & international brands and labels. Publications in the European Community, Australia, North-America, South-America and South-Africa.

For information on bookings, rates and possibilities please send an email to info@salvadorpozo.com

zondag 15 november 2009

Interview Ridder Magazine

AAN TAFEL MET...
SALVADOR POZO EN PETER VERSNEL
"IEDERE FOTO IS ALS EEN SCHILDERIJ"




Aan tafel met... een rubriek waarin de redactie een gesprek heeft met bijzondere talenten en persoonlijkheden. Deze keer staan Salvador Pozo en PeterVersnel in the spotlights. Beiden vormen een gerenommeerd top team op het gebied van internationale fashion fotografie. Op een koude winterdag worden wij gastvrij ontvangen in de fotostudio, gevestigd aan de Ringdijk 256 in Ridderkerk. Een impressie van een bijzonder warm en kleurrijk gesprek. Omlijst door, hoe kan het ook anders, prachtige en sfeervolle foto’s. Immers: één beeld, zegt meer dan honderd woorden.
Wie is Salvador Pozo?
Oorspronkelijk komt deze 41-jarige top foto- graaf uit Spanje. Hij is geboren en getogen in Madrid. Fotografie is zijn passie, zijn lust en zijn leven. Dat weet hij al van jongs af aan. “Van iedere foto probeer ik een schilderij te maken. Met mijn foto’s wil ik emoties uitstralen.
Men moet er door worden geraakt’,” aldus Salvador Pozo.
Internationaal
Sinds 1995 is hij in ons land werkzaam en vanaf 1999 vormt hij het topteam samen met PeterVersnel.Tot het werk van Salvador Pozo behoren prachtige foto’s welke in vele inter- nationale bladen zijn gepubliceerd. “Eigenlijk heb ik Ridderkerk wereldwijd op de kaart ge- zet”, grapt hij. Ook de cover van deze uitgave is door hem gefotografeerd bij het alom bekende Huys ten Donck. Het gaat om de voorjaar/zomer collectie van het fashionlabel Van Avendonck.
Wie is Peter Versnel?
“Alles wat er buiten het fotograferen om moet gebeuren, neem ik voor mijn rekening,” aldus PeterVersnel.“Eigenlijk ben ik de perso- nal assistent op het gebied van fotografie en dat is veel omvattend. Denk bijvoorbeeld aan contacten met klanten, het regelen van loca- ties, afspraken, enzovoorts tot en met de beeldbewerking van de foto’s en het compleet aanleveren van DTP-bestanden voor reclame- bureaus en drukkers.”
Gouden team
De 43-jarige Peter is in Ridderkerk geboren. In de loop der jaren heeft hij onder meer ge- werkt en gewoond in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Inmiddels is hij weer terug bij zijn ‘roots’. De fotostudio is namelijk gevestigd in het voormalige kantoor van zijn ouders. Het isonsduidelijk:SalvadorPozoenPeterVersnel zijn een gouden duo. Ze hebben elkaar ‘gevon- den’ en vullen elkaar perfect aan. Belangrijk voordeel is dat zij, door de sterke combinatie, de opdrachtgever een totaalpakket aanbieden.
Wat is de stijl van fotografie?
Peter: “Wij richten ons met name op mode gerelateerde foto’s.
Glamour, sfeer, emotie en uitstraling staan hierbij centraal. Salvador: “Ik maak voor- namelijk foto’s met echte modellen die de te fotograferen producten showen. Dat kan kle- ding zijn, maar ook schoenen of accessoires. Indien de klant dit wenst, verzorgen we ook de product- of sfeerfotografie”
Kim Feenstra
Er worden vele reportages in zijn studio gemaakt. “Iedereen weet ons wel te vinden”, zeggen ze lachend. “Volgende week komt Kim Feenstra, bekend van Holland’s Next Top- model, weer hier naartoe voor een shoot. Ook Ymre Stiekma, het gezicht van Prada, heeft bij ons één van haar eerste shoots gehad. Evenals vele andere modellen. Sommige zijn nog onbekend als ze hier komen, maar groeien later uit tot bekende en professionele model- len.” Maar het team is ook veel op reis en be- zoekt locaties over de hele wereld. Met name aan de laatste trip naar Mexico bezitten de beide heren veel mooie herinneringen.
Aantrekkelijk
Salvador vult nog aan: “Vanzelfsprekend houd ik altijd rekening met de wensen van de klant. Maar mijn foto’s vertellen altijd een verhaal. Verder moeten de beelden scherp en aan- trekkelijk zijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld door een magazine bladert, moet men stop- pen om naar de foto te kijken en zich af te vragen:Wat is het verhaal achter dit plaatje?”
Wat voor eigenschappen moet je bezitten? 
Peter: “Als fotograaf moet je wel over- wicht hebben bij een productie. Je draagt toch je eigen sfeer en beeld uit en dat moet niet helemaal ten koste gaan van de wensen van een klant.” Hij gaat verder:“Je moet ook heel veel geduld hebben. Er moet een balans en vertrouwen zijn tus- sen het model en de fotograaf. Als deze relatie perfect goed is, ontstaan de beste foto’s.” Dat wordt door Salvador beaamd: “Ja, een model moet een karakter laten zien op de foto. Ze moet dit uitstralen zodat het te zien is op de prent. Een model geeft mij als het ware de foto. Ik leg alleen het moment vast.”
Wat is er zo bijzonder aan dit vak?
Peter: “Iedere opdracht is weer een avontuur en totaal anders. Het blijft altijd spannend en het uiteindelijke resultaat is een echte kick. Dat is ook onze drijfveer. Salvador vult aan: “Telkens weer hebben we bij het zien van de foto’s een ‘wauw effect’. Dan denken we weer: deze foto is nog beter dan de vorige keer. De laatste foto is bij wijze van spreken telkens de mooiste. Maar dan hebben we weer een shoot en denken we bij het zien van het resultaat weer: wauw. Dat moeten kijkers ook hebben.”
Hoe zien jullie de toekomst?
“We willen graag blijven groeien. Onze klanten zijn ook bedrijven die zich blijven ontwikkelen en wij helpen hen hier graag mee door onszelf te blijven overtreffen,” aldus Peter. Uiteindelijk wil het tweetal zich in de loop der jaren moge- lijk in het buitenland gaan vestigen. Peter zegt lachend: “Ja: we zijn dan niet meer afhankelijk van het klimaat. Nu moeten we bijvoorbeeld, in deze winterse koude, een productie gaan maken voor een zomercollectie. Gefoto- grafeerd in een landelijke omgeving. Dat is in ons land lastig plannen en te regelen. Het lukt natuurlijk altijd wel.Want: we zijn heel creatief in onze oplossingen.”

Schilderen met licht
Salvador: “Het licht om te fotograferen is prachtig in landen als Italië, Portugal en Spanje. Het klimaat is natuurlijk aantrekkelijk. Boven- dien is er een hele andere cultuur op mode- gebied. Hier wil men bijvoorbeeld strakke en stilistische foto’s. In het buitenland is men veel meer gecharmeerd van mijn stijl van foto- grafie. Meer romantisch, Victoriaans en sfeer- vol. ” We besluiten dit plezierige gesprek met zijn mooie woorden: “Ik probeer van iedere foto een schilderij te maken. Ik schilder met het licht en probeer een mooie balans in de compositie te vinden.” Voor meer informatie:
Salvador Pozo
& Peter Versnel
Ringdijk 256 2983 GP Ridderkerk
T: 0180 – 410 585 E: info@salvadorpozo.com I: www.salvadorpozo.com




vrijdag 3 juli 2009

Editorial C&C Magazine

Editorial in C&C Magazine
Hair: Betlem Taravilla - Make up: Marcus van der Post - Styling: Romano Smit - Photography: Salvador Pozo - Asst. photographer: Peter Versnel - Location: Studio RDK256



vrijdag 12 juni 2009

Interview Mujeres Magazine June 2009

SALVADOR POZO, RECONOCIDO FOTÓGRAFO ESPAÑOL ESPECIALIZADO EN FOTOGRAFÍA DE MODAS, CUENTA SUS SECRETOS.
Palabra de Experto
Por Claudio Martínez

Nunca se planteó ser fotógrafo profesional, ni mucho menos retratar a supermodelos en los lugares más exóticos del planeta. Eso, que sería la envidia de muchos, jamás entró en la imagi- nación de Salvador Pozo. Nacido en Madrid hace cuatro décadas, con espíritu inquieto y corazón viajero, empezó en el mundo de la moda desde el otro lado de la cámara.
“Vivía en Puerto Rico y me ganaba la vida como modelo”, reconoce este hombre que hoy reside en la impronunciable Ridderkerk, Holanda, un país del que se enamoró desde el primer día en que puso un pie porque “respe- tan a las personas y les dejan ser uno mismo, nadie te juzga”.
Llegó de vacaciones en 1995 y allí se quedó. “Aquí un coche se para a descargar algo en el medio de la calle y nadie dice nada. La gente que está atrás espera hasta que termine de hacerlo sin sobresaltarse. En Madrid, en cambio, en la misma situación todos comenzarían a gritarle y a tocar bocinas”.
Lo de la fotografía empezó siendo un pasa- tiempo que de a poco se fue convirtiendo en una profesión. “Al principio le tomaba a gente ami- ga y sólo me pagaban por el material, que en aquel entonces era muy caro”, explica. Luego esos amigos se lo recomendaron a otros amigos, y nun- ca más dejó de trabajar. “Empecé a tener clien- tes en Amsterdam y luego hice una campaña publicitaria de zapatos. Por lo que tuve que pro- fesionalizarme a la fuerza, ya era un trabajo en serio. Así me di a conocer y me comenzaron a llamar para hacer más cosas”, confiesa.



APRENDIÓ DE SÍ MISMO
Salvador se define como un autodidacta, de esas personas que no necesitan demasiada formación para desarrollarse. Cuando tenía 18 años se ins- cribió en un curso de fotografía en Madrid, pero nunca lo terminó. “Decidí abandonarlo porque me aburría mucho. En las clases había mucho de teoría, me enseñaban muchos números, pero poco de práctica”, asegura.
Además de las técnicas, que las fue aprendien- do con el tiempo a base de prueba y error, un aspecto fundamental en una sesión fotográfica de modas es la relación del fotógrafo con la mode- lo: “Yo las trato con educación y respeto, pero una vez que entran al estudio está claro que esta- mos trabajando. No importa si es una modelo de 15 o de 35 años, yo les exijo igual, porque son pro- fesionales. Eso sí, sin olvidarse de que estoy tra- tando con personas”.
La elección de la modelo también es clave. No basta con un rostro bonito. Según Pozo, tiene que ser alguien con mucha personalidad y versatili- dad. “De repente tenes que ser sexy, otra veces ingenua, robótica o punk. Tiene que saber jugar con la cámara”, agrega.
Otro aspecto fundamental es para qué tipo de fotos se las requiere. “Si estamos haciendo una producción de una rock star se necesita alguien con presencia fuerte y muy sexy. Por el contra- rio, si se trata de una sesión de novia se busca un rostro más dulce, más romántico”, aclara.
Si algo tiene claro Salvador Pozo es que las que se dicen top models y son famosas no nece- sariamente son las mejores a la hora de posar ante la cámara: “Famosas hay muchas, pero modelos buenas, esas que son perfectas, que son camaleónicas, no hay tantas”.
Para él, Giselle Bundchen o Alessandra Ambrosio —por nombrar a dos de las más coti- zadas del mercado— son demasiado guapas. “Son muy sensuales, eso sirve para todo el glamour que representan, y es bueno para un desfile de lence- ría, pero no para un editorial de moda”, insiste.



LAS CAMALEÓNICAS
Entre sus preferidas están Isabel Fontana, Raquel Zimmerman y Natasha Poly. “Son tan bue- nas modelos que tranquilamente podrían ser actrices. Sin embargo, hay que decir que no todas las actrices pueden hacer de modelos”, reflexio- na Salvador, quien al cabo de 14 años en Holan- da ha aprendido a hablar el idioma local con un nivel cercano a la perfección.
Además de la magia del estudio, a Salvador Pozo le gusta trabajar en exteriores. “Hemos hecho cosas en una fábrica abandonada, por ejemplo, y otros lugares no tradicionales”, dice sobre las locaciones.
Sin embargo, una de sus sesiones preferidas fue cuando hace unos meses viajó junto a su equipo (ver recuadro) a Malta para hacer una producción de modas en la costa mediterránea: “El sitio era perfecto. El color miel de la tierra, la combinación de los azules del cielo y del mar, más lo exótico de la modelo contribuyeron a que las fotos sean impresionantes”. Una de esas fotos tomadas en Malta por Salvador ilustró la portada de la revista Mujeres del mes de diciem- bre de 2008, edición en cuyo interior pueden verse unas 14 páginas con todo el reportaje en ese país europeo.
Esta es, básicamente, la historia del modelo que se transformó en fotógrafo profesional. Del otro lado de la cámara todo se ve distinto. Para Salvador Pozo, además, se ve mejor.